PYLOS NEWS MESSINIA

Αλλαγές στο ακατάσχετο των λογαριασμών φέρνει η συμφωνία

Μειώνεται το ακατάσχετο όριο στους τραπεζικούς λογαριασμούς οφειλετών του Δημοσίου στα 1.000 ευρώ (αντί 1.500 ευρώ) και εισάγεται νέο σύστημα διαρκούς παρακολούθησης των λογαριασμών εκείνων που χρωστούν 70.000 ευρώ και άνω, για να εντοπίζονται πιο εύκολα ώστε να προχωρεί η κατάσχεση βάσει της νέας συμφωνίας που θα ψηφιστεί στη Βουλή.

Σημειωτέον ότι οι μισθωτοί και οι συνταξιούχοι είχαν δει το ακατάσχετο όριο στους λογαριασμούς τους να αυξάνεται στα 1.500 ευρώ πέρυσι. Από την άλλη πάλι, οι μεγάλοι οφειλέτες που χρωστούν πάνω από 70.000 ευρώ, θα έρθουν αντιμέτωποι με ένα νέο σύστημα το οποίο θα υποδεικνύει στην Εφορία πού βρίσκονται οι καταθέσεις τους, η οποία θα μπορεί ακόμα και μέσα σε τρεις ημέρες να προχωρεί σε κατασχέσεις.
Συγκεκριμένα, μισθοί, συντάξεις και επιδόματα κάτω των 1.000 ευρώ μένουν ακατάσχετα, και επιτρέπεται η κατάσχεση από τραπεζικούς λογαριασμούς μισθοδοσίας, προσωπικούς και κοινούς, εφόσον αυτά υπερβαίνουν το ποσόν των 1.250 ευρώ. Ακόμη, ασχέτως πόσα λεφτά υπήρχαν στον λογαριασμό, σε μισθούς συντάξεις και επιδόματα των 1.001-1.500 ευρώ τον μήνα που μπαίνουν κάθε μήνα, θα κατάσχεται το 50% για κάθε ποσόν πάνω από τα χίλια. Για παράδειγμα, για μισθό που μπαίνει στην τράπεζα 1.300 ευρώ, η Εφορία θα κατάσχει τα 150 ευρώ, για ποσό 1.400 ευρώ θα κατάσχει τα 200, και για μισθό 1.500 ευρώ τα 250 ευρώ.

Παράλληλα, για μισθωτούς των 1.500 ευρώ και άνω, θα κατάσχει επιπλέον ολόκληρο το ποσό που υπερβαίνει τα 1.500 ευρώ. Για παράδειγμα, αν μπαίνει μισθός 1.600 ευρώ θα κατάσχονται τα 350 ευρώ (τα 100 ευρώ επιπλέον από τα 1.500 και άλλα 250 που είναι τα μισά πάνω από τα 1.000 και έως τα 1.500 ευρώ) ή, για ποσόν 2.000 ευρώ, θα κατάσχονται τα 750 ευρώ το μήνα (500+250).

Οι διατάξεις θα ισχύσουν άμεσα από την ψήφιση του νομοσχεδίου και εφαρμόζονται και επί των ενεργών κατασχέσεων, δηλαδή και επί των κατασχέσεων που έχουν επιβληθεί επί των συγκεκριμένων απαιτήσεων βάσει των προγενέστερων διατάξεων, δηλαδή για ποσά άνω των 1.500 ευρώ. Στο εξής και στις περιπτώσεις αυτές για τις απαιτήσεις που γεννώνται μετά την ισχύ των νέων διατάξεων τα αποδοτέα ποσά θα υπολογίζονται βάσει των διατάξεων αυτών.

ΤΟ ΝΕΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΜΕΓΑΛΟΦΕΙΛΕΤΕΣ 

Σύμφωνα με τα όσα πρόκειται να ψηφιστούν στη Βουλή, το υπουργείο Οικονομικών, δίχως να απασχολεί ανθρώπινους και υλικούς πόρους, θα αποστέλλει ερωτήματα σε όλα τα πιστωτικά ιδρύματα, προκειμένου να διαπιστώνει την ύπαρξη λογαριασμών στο όνομα μεγάλων οφειλετών και μάλιστα δίχως να απασχολεί τις κατά τόπους Εφορίες.

Με αυτόν τον τρόπο, θα ξετρυπώνει τους κρυμμένους λογαριασμούς των μεγαλοφειλετών και θα μπορεί να προχωρεί σε κατασχέσεις με ταχύτητα και αποτελεσματικότητα, δίχως χρονοβόρες και κοστοβόρες διαδικασίες, ενώ Μάλιστα, στην εισηγητική έκθεση που συνοδεύει τη διάταξη τονίζεται πως πλέον θα μπορεί να γίνεται διαρκής έλεγχος «και στους υπαλλήλους των πιστωτικών ιδρυμάτων για την απόδοση ποσών που κατατίθενται μετά την επιβολή της κατάσχεσης και την υποβολή της δ
ήλωσής τους και μέχρι την εξόφληση των οφειλών για τις οποίες έχουν επιβληθεί τα κατασχετήρια».
Share on Google Plus

About ellinas

This is a short description in the author block about the author. You edit it by entering text in the "Biographical Info" field in the user admin panel.
    Blogger Comment
    Facebook Comment

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου