PYLOS NEWS MESSINIA

Όχι στην ιδιωτικοποίηση των περιφερειακών αεροδρομίων

Την ακύρωση της ιδιωτικοποίησης  των περιφερειακών κρατικών αερολιμένων ζητούν με ψήφισμά τους που απευθύνεται και στον πρωθυπουργό Α. Τσίπρα 161 θεσμικοί φορείς και συλλογικότητες, που αποτελούν την «Κοινή Πρωτοβουλία ενάντια στην ιδιωτικοποίηση των Περιφερειακών Αεροδρομίων».

«Αναγνωρίζουμε τις υπέρμετρες πολιτικές δυσκολίες που έχει να αντιμετωπίσει η σημερινή κυβέρνηση, έχοντας απέναντι την αδιάλλακτη πολιτική των χρηματοπιστωτικών μηχανισμών της Ε.Ε. και την αδίστακτη πρακτική των εγχώριων και  εξωχώριων υπερασπιστών του νεοφιλελεύθερου δόγματος της κερδοσκοπίας σε βάρος του ελληνικού λαού», τονίζεται στο ψήφισμα.

«Γνωρίζαμε όλοι και όλες,  σημειώνουν,  ότι η μάχη απέναντι στις συμμαχίες των δανειστών θα είναι δύσκολη και γι’ αυτό θα απαιτηθούν θυσίες. Θυσίες όμως, από τις οποίες θα γεννηθεί το όραμα της αξιοπρέπειας της ελληνικής κοινωνίας, το όραμα ενός άλλου κόσμου εφικτού, της ειρήνης, της δικαιοσύνης, της δημοκρατίας και της αλληλεγγύης. Το πρώτο ουσιαστικό μεταπολιτευτικό όραμα. Γνωρίζαμε επίσης ότι στον αγώνα για τον απεγκλωβισμό μας από τα Μνημόνια, χρειάζεται λαϊκή ομοθυμία και συσπείρωση των  κοινωνικών και πολιτικών προοδευτικών δυνάμεων της Ελλάδας.

Όλα αυτά, με αιχμή τον δίκαιο αγώνα υπεράσπισης της δημόσιας περιουσίας και γης, αποτέλεσαν το πεδίο μας ευρύτερης συμμαχίας και συνεργασίας πολιτικών δυνάμεων, παραγωγικών φορέων, συλλογικοτήτων, επιμελητηρίων, εργατικών κέντρων, φορέων της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, εργαζομένων κλπ. Όλα αυτά, βρήκαν έκφραση στον αγώνα για την κατάργηση του ΤΑΙΠΕΔ και την ακύρωση των δρομολογούμενων από τις προηγούμενες κυβερνήσεις ιδιωτικοποιήσεων, είτε των κοινόχρηστων πραγμάτων, των αιγιαλών, των δασών είτε των λιμανιών, των υποδομών και των αεροδρομίων. Με αυτό το όραμα η «Κοινή Πρωτοβουλία ενάντια στην ιδιωτικοποίηση των Περιφερειακών Αεροδρομίων» αντέταξε ένα ευρύτερο μέτωπο πάλης 161 φορέων από κάθε γωνιά της Ελλάδας».

Όπως όμως τονίζουν «οι περισσότεροι Κρατικοί Αερολιμένες, βρίσκονται στις  νησιωτικές Περιφέρειες της Ελλάδας (των Ιονίων Νήσων, της Κρήτης, της Δωδεκανήσου, του Αιγαίου), γεγονός που τους καθιστά άκρως αναγκαίους για την ενδοπεριφερειακή κοινωνική συνοχή, την αναπτυξιακή προοπτική των νησιών και την εθνική ασφάλεια.

Είναι απόλυτα κερδοφόρες και βιώσιμες επιχειρήσεις υπό δημόσιο έλεγχο και διοίκηση, ενισχύουν σημαντικά τον κρατικό προϋπολογισμό, δεν επιβαρύνουν τον Έλληνα  φορολογούμενο και έχουν άμεσες δυνατότητες αύξησης της αποδοτικότητας – κερδοφορίας τους.

Επιπρόσθετα, θεωρούμε επιζήμια για την οικονομική εξέλιξη της χώρας, τη δημιουργία ιδιωτικού μονοπωλίου στον τομέα των αερομεταφορών. Αν σκεφτούμε ότι στις νησιωτικές περιφέρειες ο βαθμός εξάρτησης του Τουρισμού από τις αερομεταφορές ανέρχεται στο 78 – 86% τότε εύκολα διαπιστώνουμε τον έλεγχο που μπορεί να επιβάλει στο τουριστικό κεφάλαιο το οποιοσδήποτε ιδιωτικό μονοπώλιο, εν προκειμένω της FRAPORT».

Ζητούν δε από την κυβέρνηση «να μην προβείτε σε μονομερείς ενέργειες εις βάρος της ρητά διατυπωμένης βούλησης της πλειοψηφίας του ελληνικού λαού για την ακύρωση της ιδιωτικοποίησης των αεροδρομίων.

Θεωρούμε θεσμική και ηθική υποχρέωσή μας, να υπερασπιστούμε τη δημόσια περιουσία του ελληνικού κράτους και επιφυλασσόμαστε να ασκήσουμε κάθε νόμιμο δικαίωμα ως Έλληνες πολίτες για το σκοπό αυτό».
Share on Google Plus

About ellinas

This is a short description in the author block about the author. You edit it by entering text in the "Biographical Info" field in the user admin panel.
    Blogger Comment
    Facebook Comment

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου