PYLOS NEWS MESSINIA

ΠΣΕ: Ενισχύονται οι ρυθμοί αύξησης των εξαγωγών, εκτός πετρελαιοειδών – Ο πρωταγωνιστής της ανόδου το ελαιόλαδο

ladi1Μικτή εικόνα εξακολουθούν να εμφανίζουν οι ελληνικές εξαγωγές, εξαιτίας κυρίως των πιέσεων στο εμπόριο των καυσίμων και των διακυμάνσεων στις διεθνείς τιμές του πετρελαίου. Ωστόσο, οι υπόλοιποι κλάδοι της οικονομίας δείχνουν ισχυρές αντοχές, ακόμη και σε περιβάλλον αβεβαιότητες και σε ορισμένες περιπτώσεις καταγράφουν δυναμική άνοδο.
Πιο συγκεκριμένα, σύμφωνα με ανάλυση του Πανελληνίου Συνδέσμου Εξαγωγέων και του Κέντρου Εξαγωγικών Ερευνών και Μελετών (ΚΕΕΜ), επί των προσωρινών στοιχείων της ΕΛ-ΣΤΑΤ, τον Φεβρουάριο του 2015 καταγράφεται μείωση στη συνολική αξία των εξαγωγών κατά 2,7% (στα 2,02 δις ευρώ από 2,07 δις ευρώ του Φεβρουαρίου του 2014), ωστόσο αν εξαιρεθούν τα πετρελαιοειδή προκύπτει εμφατική άνοδος κατά 11% (ή κατά 141,2 εκατ. ευρώ), για τους υπόλοιπους κλάδους της οικονομίας.
Θα πρέπει να τονιστεί το γεγονός, ότι τον περασμένο Φεβρουάριο, η συνολική αξία των εξαγωγών προς τις χώρες της ΕΕ αυξήθηκε κατά 12,3%, ενώ για τις Τρίτες Χώρες καταγράφεται μείωση της τάξης του 15,6%, λόγω των μειωμένων εξαγωγών πετρελαιοειδών.
Εξαιρουμένων των πετρελαιοειδών, οι ελληνικές εξαγωγές προς τις χώρες της ΕΕ αυξήθηκαν 12,6%, ενώ προς τις Τρίτες Χώρες κατά 8%.
Το αποτέλεσμα ήταν να ενισχυθεί ακόμη περισσότερο το ποσοστό των ελληνικών εξαγωγών που απορροφούν οι χώρες της ΕΕ, στο 53,4%. Εξαιρουμένων των πετρελαιοειδών, το ποσοστό αυτό εκτινάσσεται στο 66,2%.
Σε επίπεδο διμήνου Ιανουαρίου-Φεβρουαρίου 2015, η συνολική αξία των εξαγωγών εμφανίζεται μειωμένη κατά 7,6% (στα 3,89 δις ευρώ από 4,21 δις την αντίστοιχη περυσινή περίοδο). Ωστόσο, αν εξαιρεθούν τα πετρελαιοειδή, προκύπτουν σχεδόν διψήφιοι ρυθμοί ανόδου (+9,9%) ή αύξηση των εξαγωγών κατά συνολικά 95,7 εκατ. για το πρώτο δίμηνο του έτους.
Share on Google Plus

About ellinas

This is a short description in the author block about the author. You edit it by entering text in the "Biographical Info" field in the user admin panel.
    Blogger Comment
    Facebook Comment

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου