PYLOS NEWS MESSINIA

Δέσμη μέτρων για τους πλημμυροπαθείς του Δήμου Οιχαλίας προτείνει ο Κ. Ρεϊτζόπουλος

reintzopoulosΟ Επικεφαλής της «Λαϊκής Συσπείρωσης» του Δήμου Οιχαλίας Κώστας Ρεϊτζόπουλος με αφορμή τις πρόσφατες καταστροφές από τις πλημμύρες στην Οιχαλία δήλωση τονίζει:
«Παρά τις προσπάθειες εξωραϊσμού της κατάστασης, οι τεράστιες καταστροφές δεν μπορούν να δικαιολογηθούν από την επίκληση σε έντονα καιρικά φαινόμενα, ούτε από την επίκληση σε τεχνικές αδυναμίες. Οι σύγχρονες δυνατότητες της τεχνικής και της επιστήμης επιτρέπουν την έγκαιρη πρόβλεψη τέτοιων φαινόμενων, επιτρέπουν τη λήψη κατάλληλων μέτρων πρόληψης πλημμυρικών φαινόμενων, την εκπόνηση σχεδίων αντιμετώπισής τους. Είναι πασίγνωστο πως και στην περιοχή μας κατάλληλα αντιπλημμυρικά έργα θα μπορούσαν να αντιμετωπίσουν τέτοια φαινόμενα.
Η Λαϊκή Συσπείρωση είναι η μοναδική δημοτική παράταξη που έχει αναδείξει στο δημοτικό και στο περιφερειακό συμβούλιο, πολλές φορές εδώ και χρόνια, τη σπουδαιότητα τέτοιου σχεδιασμού, ιεραρχώντας το ως κυρίαρχο ζήτημα. Το ακριβώς αντίθετο, όμως, επικρατεί στις κατευθύνσεις του “Καλλικράτη” και της ΕΕ, σύμφωνα με τις οποίες τέτοια έργα πολιτικής προστασίας είναι “μη επιλέξιμα”. Χαρακτηρίζονται ως “μη επιλέξιμα” γιατί απλά δεν αποτελούν πεδίο παραγωγής κέρδους για επιχειρηματικούς ομίλους.
Ωστόσο, τα γεγονότα είναι πεισματάρικα. Αποδεικνύουν πως τέτοια μέτρα δεν λαμβάνονται. Όχι μόνο στην Άνω Μεσσηνία αλλά και γενικότερα..
Διακόπηκε η κυκλοφορία στην 7η Επαρχιακή, χτυπήθηκε σοβαρά το επαρχιακό και ιδιαίτερα το αγροτικό οδικό δίκτυο, αποκλείστηκαν ορεινά χωριά, «βούλιαξαν» σπίτια κυρίως στο Ζευγολατιό. Τεράστιες ποσότητες υδάτων σκέπασαν τον κάμπο της Άνω Μεσσηνίας, προκαλώντας ζημιές στις καλλιέργειες και τις αγροτικές εγκαταστάσεις. Οι τελευταίες πλημμύρες δείχνουν ότι τα αναγκαία έργα υποδομής που έπρεπε να έχουν προηγηθεί στην καλύτερη περίπτωση είναι αποσπασματικά, ελλιπέστατα και αναποτελεσματικά.
Η κατάσταση γίνεται άκρως ανησυχητική στην περιοχή της δημοτικής ενότητας Είρας όπου οι κατολισθήσεις έχουν ως αποτέλεσμα την αποκοπή χωριών.
Πλημμυρικά φαινόμενα εμφανίζονται σ’ ολόκληρη τη χώρα, από τον Έβρο μέχρι την Αττική, οι πυρκαγιές καταστρέφουν τα δάση κάθε καλοκαίρι, σε κάθε σεισμό μετράμε μεγάλες καταστροφές στις υποδομές.
Αποδεικνύεται για μια ακόμα φορά πως ο καπιταλιστικός δρόμος ανάπτυξης και η ΕΕ, που θωρακίζει την κερδοφορία των ομίλων, δεν μπορούν να οδηγήσουν στην ικανοποίηση των λαϊκών αναγκών.
Τα αναγκαία αντιπλημμυρικά έργα δεν προχωράνε γιατί το κέρδος των κατασκευαστικών μονοπωλιακών ομίλων εξυπηρετείται περισσότερο σε άλλους τομείς. Στο ΕΣΠΑ, για παράδειγμα, δεν περιλαμβάνουν τα αναγκαία έργα προστασίας γιατί δεν οδηγούν σε ικανοποιητική κερδοφορία για τα μονοπώλια. Η εμπορευματοποίηση της γης δεν επιτρέπει τη γρήγορη και φθηνή υλοποίηση των σχετικών έργων. Τα κατασκευαστικά έργα γίνονται με γνώμονα το κέρδος των κατασκευαστικών ομίλων και για το λόγο αυτό δεν λαμβάνονται όλα τα αναγκαία μέτρα ανάσχεσης και ακύρωσης των επιπτώσεών τους στις περιοχές στις οποίες όλα αυτά τα χρόνια δεν έκαναν τίποτα.
Η Λαϊκή Συσπείρωση τάσσονται στο πλευρό των πλημμυροπαθών,καλώντας να απαιτήσουν άμεση και πλήρη αποζημίωσή τους και την υλοποίηση των αναγκαίων μέτρων αντιπλημμυρικής προστασίας, με το κόστος να βαρύνει τον πραγματικό αντίπαλο των εργαζομένων, τα μονοπώλια και το κράτος τους, μέσα απ’ τον κρατικό προϋπολογισμό φορολογώντας τους ομίλους και καταργώντας τις φοροαπαλλαγές τους. Με οργάνωση στα σωματεία, τους συλλόγους, τις Λαϊκές Επιτροπές, να διεκδικήσουμε την προστασία της ζωής μας.
Share on Google Plus

About ellinas

This is a short description in the author block about the author. You edit it by entering text in the "Biographical Info" field in the user admin panel.
    Blogger Comment
    Facebook Comment

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου