PYLOS NEWS MESSINIA

ΑΡΘΡΟ - ΦΩΤΙΑ του Economist: Η Μέρκελ δείχνει την έξοδο: «Ελλάδα, φύγε αν πρέπει»

Economist: Η Μέρκελ δείχνει την έξοδο: «Ελλάδα, φύγε αν πρέπει»

Νέο άρθρο – φωτιά με φωτογραφία στην οποία η Αγγελα Μέρκελ δείχνει το δρόμο της εξόδου στον Αντώνη Σαμαρά, δημοσιεύει το περιοδικό Economist το οποίο έχει τίτλο: «Φύγε, αν πρέπει».
Η λεζάντα της χαρακτηριστικής φωτογραφίας αναφέρει: «Η Μέρκελ δείχνει το δρόμο στον Σαμαρά».
Το κείμενο αναφέρεται στην επόμενη ημέρα για την Ελλάδα, μετά την 25ηΙανουαρίου και επαναφέρει το σκηνικό της αστάθειας αν ο ΣΥΡΙΖΑ κερδίσει τις εκλογές τονίζοντας ότι η πλειοψηφία πιστεύει πως το δικαίωμα διαπραγμάτευσης στηρίζεται στην Μέρκελ, τη στιγμή που ο Αλέξης Τσίπρας επιμένει πως μια μικρή μειοψηφία εντός της συντηρητικής ηγεσίας της γερμανικής κυβέρνησης επαναφέρει στην ημερήσια διάταξη τα «παραμύθια και τις ιστορίες για πιθανό Grexit».
«Μέσα σε αυτό το τεταμένο κλίμα, οι Γερμανοί αξιωματούχοι διέρρευσαν πριν από λίγες ημέρες προς το Spiegel την εκτίμηση πως το Grexit όχι μόνο θα είναι υποφερτό, αλλά θα ενισχύσει και το ευρώ. Υπό την έννοια ότι η Πορτογαλία και η Ιρλανδία έχουν ξεπεράσει την κρίση και η Ισπανία καταγράφει ήδη σημάδια προόδου. Συν ότι η Ευρωζώνη έχει πλέον το ταμείο διάσωσης και την τραπεζική ένωση με τις γερμανικές τράπεζες και τις ασφαλιστικές εταιρείες να έχουν μειώσει αισθητά την έκθεσή τους σε κίνδυνο».
«Δεν είναι μια ευτυχής υποχρέωση από τη στιγμή που η καγκελάριος Αγκ. Μέρκελ έχει να αντιμετωπίσει διμέτωπο αγώνα – στο εσωτερικό και το εξωτερικό. Ο Κάρστεν Νίκελ του think tank Taneo Intelligence σημειώνει πως είναι φανερό ότι η Μέρκελ θέλει να στείλει ένα ισχυρό μήνυμα στην Αθήνα και να της πει ότι πρέπει να συνεχίσει τις μεταρρυθμίσεις. Από την άλλη, όμως, θέλει να φανεί και ευέλικτη. Η διαπραγμάτευση με τον Τσίπρα θα περιλαμβάνει χαμηλότερο επιτόκιο και παράταση στη διάρκεια του ελληνικού χρέους, όμως η πολιτική μειώνει αρκετά τις δυνατότητες που έχει για να κάνει μανούβρες. Στο εσωτερικό έχει το κόμμα AfG που τάσσεται εναντίον του ευρώ και βλέπει τις δυνάμεις του να αυξάνονται με επικίνδυνο ρυθμό. Αν λοιπόν η Μέρκελ δώσει πολλά στην Ελλάδα, αυτομάτως ξέρει πως το AfG στις εκλογές του Φεβρουαρίου στο Αμβούργο θα καταγράψει νούμερα που θα την δημιουργήσουν πρόβλημα. Επιπροσθέτως, συνολικά, η κοινή γνώμη στη Γερμανία στέκεται με σκεπτικισμό απέναντι στο θέμα της Ελλάδας, ενώ η σκληροπυρηνική Bild γράφει πως αν η Ελλάδα δεν μπορεί να παίξει με τους όρους του παιχνιδιού, τότε η Γερμανία θα πρέπει να της δείξει κόκκινη κάρτα».
«Είναι φανερό πως η Μέρκελ θα χρειαστεί να περπατήσει σε τεντωμένο σχοινί την επομένη της 25ης Ιανουαρίου, γράφει ο Economist. Μέχρι τότε είναι πιθανό να παραμείνει σιωπηλή. Έχει σημασία, πάντως, ότι ακόμη και η Αυστρία που συνήθως ακολουθεί τη γραμμή της Γερμανίας κάνει λόγο για τους κινδύνους που θάλλουν. Ο υπουργός Οικονομικών Χαν Γιοργκ Σέλινγκ είπε σε γερμανική εφημερίδα πως δεν είναι σωστό να επεμβαίνει κανείς στην εκλογική διαδικασία μιας άλλης χώρας. Αυτό είναι το τελευταίο πράγμα που θα ήθελε να κάνει η Μέρκελ», καταλήγει το κείμενο – φωτιά
Share on Google Plus

About ellinas

This is a short description in the author block about the author. You edit it by entering text in the "Biographical Info" field in the user admin panel.
    Blogger Comment
    Facebook Comment

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου