PYLOS NEWS MESSINIA

Συμψηφισμός επιστροφής Φόρου Εισοδήματος, ΕΦΚ πετρελαίου και ΦΠΑ, με εισφορές αγροτών

  • Εγκύκλιος για αυτόματο συμψηφισμό επιστροφής φόρου εισοδήματος, ΕΦΚ πετρελαίου και ΦΠΑ, με εισφορές στα ασφαλιστικά ταμεία, σύμφωνα με σημερινό δημοσίευμα του ΑγροΤύπου.

Αυτοματοποιημένες διαδικασίες, με τις οποίες θα συμψηφίζεται η επιστροφή φόρου εισοδήματος, ΦΠΑ και ΕΦΚ πετρελαίου με οφειλές προς τα ασφαλιστικά ταμεία, προβλέπει η εγκύκλιος που εξέδωσε η Γενική Γραμματέας Δημοσίων Εσόδων (ΓΓΔΕ) κ. Κατερίνα Σαββαΐδου. Στόχος της εγκυκλίου είναι η επιτάχυνση διαδικασιών και η μείωση των καθυστερήσεων, όσον αφορά τον συμψηφισμό των επιστροφών φόρου με ασφαλιστικές εισφορές, όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση του υπουργείου Οικονομικών.

Στο μεταξύ μέσα στις επόμενες ημέρες αναμένεται να καταβληθεί η β’ δόση της επιστροφής του ΕΦΚ πετρελαίου στους αγρότες, σύμφωνα με τον αναπληρωτή υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Πάρι Κουκουλόπουλο. Όπως τόνισε μιλώντας στη Βουλή, η καθυστέρηση που παρατηρείται οφείλεται στους συμψηφισμούς για τυχόν οφειλές στον ΟΓΑ.

Στην εγκύκλιο μεταξύ άλλων ορίζεται ότι:

α) Για τη διενέργεια συμψηφισμών θα χρησιμοποιείται η βάση δεδομένων Ασφαλιστικών Οφειλών στην Ηλεκτρονική Διακυβέρνηση Κοινωνικής Ασφάλισης (Η.ΔΙ.Κ.Α. Α.Ε.).

β) Τα αιτήματα συμψηφισμού οφειλών στους Οργανισμούς Κοινωνικής Ασφάλισης θα υποβάλλονται προς την Η.ΔΙ.Κ.Α. Α.Ε., κεντρικά από τη ΔΗΛΕΔ και στην περίπτωση αυτή το αποτέλεσμα της επεξεργασίας θα επιστρέφει εντός 3 ημερών.

γ) Αν το αίτημα συμψηφισμού υποβληθεί από τις Δ.Ο.Υ. ή τα Ελεγκτικά Κέντρα, το αποτέλεσμα της επεξεργασίας θα επιστρέφεται σε πραγματικό χρόνο (online).

δ) Μετά τον συμψηφισμό και εφόσον υπάρχει υπόλοιπο φόρου προς επιστροφή, αυτή θα γίνεται αμέσως και χωρίς την προσκόμιση αποδεικτικού ασφαλιστικής ενημερότητας.

ε) Σε εξαιρετικές περιπτώσεις, όπως για παράδειγμα όταν υπάρχει αδυναμία χρήσης της εφαρμογής της Η.ΔΙ.Κ.Α. Α.Ε., η επιστροφή των φόρων θα μπορεί να γίνεται με χορήγηση «Βεβαίωσης μη οφειλής» ή έντυπης ασφαλιστικής ενημερότητας από τον αρμόδιο Οργανισμό Κοινωνικών Ασφαλίσεων.
Share on Google Plus

About ellinas

This is a short description in the author block about the author. You edit it by entering text in the "Biographical Info" field in the user admin panel.
    Blogger Comment
    Facebook Comment

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου