PYLOS NEWS MESSINIA

ΠΕΡΙΚΟΠΕΣ ΚΟΙΝΟΤΙΚΩΝ ΕΝΙΣΧΥΣΕΩΝ ΓΙΑ ΠΑΛΙΟΥΣ - ΠΕΡΙΟΡΙΣΜΕΝΗ ΠΡΟΣΒΑΣΗ ΓΙΑ ΝΕΟΥΣ

  • Μεγαλώνει η χασούρα για τους παλιούς φτηνό το δικαίωμα για τους νέους

Κανένας δεν φαίνεται να µένει ευχαριστηµένος από το νέο κανονιστικό πλαίσιο της ΚΑΠ, όπως αποκαλύπτει η εφημερίδα Agrenda (που κυκλοφορεί - Σάββατο 15 Νοεμβρίου), και όσο ξετυλίγεται το κουβάρι µε τις κοινοτικές οδηγίες και τις επιλογές του εθνικού φακέλου τόσο και πληθαίνουν οι αντιδράσεις των συντελεστών της αγροτικής παραγωγής που υφίστανται τις συνέπειες.

Σε μη παραγωγική αξιοποίηση των γαιών οδηγεί η διελκυστίνδα μεταξύ παραδοσιακών κατόχων και καλλιεργητών-ενοικιαστών.
Η τελευταία µεγάλη ανοιχτή εκδήλωση ενηµέρωσης για τη νέα ΚΑΠ που πραγµατοποιήθηκε το περασµένο Σάββατο στη Λάρισα, υπήρξε αποκαλυπτική της υποδοχής που φαίνεται να έχουν οι αποκαλύψεις σε ό,τι αφορά στον τρόπο κατανοµής των κοινοτικών ενισχύσεων κατά την νέα περίοδο (2015-2020).

Παλιοί και νέοι αγρότες, κάθε πλευρά για τους δικούς της λόγους, έχουν δεκάδες λόγους να διαµαρτύρονται για τις συνέπειες των κυβερνητικών επιλογών, καθώς οι προωθούµενες ρυθµίσεις επιφέρουν µεγάλες περικοπές κοινοτικών ενισχύσεων στην πρώτη κατηγορία και περιορισµένη προσβασιµότητα στο σύστηµα των επιδοτήσεων όσων έχουν κινηθεί έξω από το αυστηρό πλαίσιο των ιστορικών δικαιωµάτων.


ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΚΑΙ ΑΥΤΟ:

Μόνο για τους «σταθερούς» το δίχτυ ασφαλείας 30% στα δικαιώματα
Γκρινιάζουν οι παλιοί, χτυπιούνται οι νέοι αγρότες

Γιουρουκέλη Μαρία | AgroNews |  Οκτώβριος 2014

Το 2013 είναι έτος κατοχύρωσης δικαιώµατος της ενιαίας ενίσχυσης, το 2014 µεταβατικό, ενώ το 2015 βγάζει τις νέες µοναδιαίες αξίες, σύµφωνα µε τα όσα ορίζει ο ο εθνικός φάκελος της νέας ΚΑΠ. Μάλιστα, ο αριθµός των δικαιωµάτων θα διαµοιραστεί ανάλογα µε τον αριθµό των εκταρίων, η αξία των δικαιωµάτων θα είναι µεταβλητή στα έτη µε σύγκλιση όπου χρειάζεται.

Tο 2015 θα βγουν νέα δικαιώµατα που θα αναφέρονται συνολικά σε µια αξία, η οποία θα συγκριθεί µε την αξία που λαµβάνεται το 2014.Tο 2015 θα βγουν νέα δικαιώµατα που θα αναφέρονται συνολικά σε µια αξία, η οποία θα συγκριθεί µε την αξία που λαµβάνεται το 2014.

Επιπρόσθετα τα δικαιώµατα εθνικού αποθέµατος που θα αρχίσουν να δίνονται µε τα κριτήρια που θα οριστούν από το 2015 και µετά θα έχουν εξαρχής και σταθερή την αξία του δικαιώµατος της περιφέρειας.

Για παράδειγµα αν κάποιος ενεργοποιεί δικαιώµατα εθνικού αποθέµατος στην περιφέρεια των αροτραίων και η αξία είναι 43 ευρώ το στρέµµα, το δικαίωµα του εθνικού αποθέµατος θα είναι  άπαξ και σταθερό από την αρχή, στα 43 ευρώ το στρέµµα, σε όσα στρέµµατα µπορεί να ενεργοποιήσει. ∆εν υπάρχει δηλαδή διαδικασία σύγκλισης προς τα κάτω ή προς τα πάνω.

Τα παραπάνω προκύπτουν από την ενηµερωτική εκδήλωση που πραγµατοποιήθηκε στο Συνεδριακό Κέντρο του ΤΕΙ Θεσσαλίας πριν από λίγες ηµέρες µε κεντρικό οµιλητή το Γενικό Γραµµατέα Αγροτικής Πολιτικής και ∆ιεθνών Σχέσεων ∆ηµήτρη Μελά, µε θέµα «Ανάλυση της νέας ΚΑΠ 2015-2020». Μάλιστα, όπως ειπώθηκε οι αγρότες θα πρέπει να παρακολουθούν την αγορά ώστε να αυξήσουν το εισόδηµά τους µέσα από αυτή κι όχι το ύψος της επιδότησης, αφού από το 2020 και µετά, αλλάζουν ακόµα περισσότερα οι πολιτικές που θα εφαρµοστούν.

Σύµφωνα µε τον τεχνοκράτη του υπουργείου, το 2015 θα βγουν νέα δικαιώµατα που θα αναφέρονται συνολικά σε µια αξία, η οποία θα συγκριθεί µε την αξία που λαµβάνεται το 2014, έτος που χαρακτηρίζεται ως µεταβατική περίοδος.

«Ερχόµαστε λοιπόν το 2015 και µελετάµε αξία δικαιωµάτων και βαθµό ασφάλειας στη σύγκλιση έως το 2019, όταν τα δικαιώµατα αυτά έχουν διατηρηθεί. Αν κάποιος δηλαδή είχε 100 δικαιώµατα µιας Α αξίας, το 2015 θα έχει 100 δικαιώµατα Α µείον ένα ποσοστό της αξίας και θα δικαιούται σε αυτά τα δικαιώµατα της ωφέλειας από την ασφάλεια του 30% έως το 2019. Αν αντίθετα κάποιος έπεσε από τα 100 δικαιώµατα, στα 50 δικαιώµατα, τώρα θα έρθει να του εφαρµοστεί αυτή η ασφάλεια της αξίας στα 50 δικαιώµατα και όχι στα 100», εξήγησε και διευκρίνισε ότι «η διαφορά είναι ότι, τελικά, διατηρείται και µπαίνει στη διαδικασία προστασίας ή βαθµιαίας µείωσης ένας παραγωγός όταν έχει κάνει αυτά που πρέπει για να διατηρήσει τα χωράφια του ή για να τα αυξήσει».

«Σε αυτούς που επαναπαύτηκαν και έδωσαν τα χωράφια τους, γιατί τους κάλυπτε το προηγούµενο καθεστώς, δεν θα εφαρµοστεί στο σύνολο της αξίας την οποία λάµβαναν το 2014, παρά µόνο στο κοµµάτι που αντιστοιχεί σε ό,τι έχουν σήµερα», εξήγησε ο κ. Μελάς.
Share on Google Plus

About ellinas

This is a short description in the author block about the author. You edit it by entering text in the "Biographical Info" field in the user admin panel.
    Blogger Comment
    Facebook Comment

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου