PYLOS NEWS MESSINIA

ΜΙΑ ΙΣΤΟΡΙΑ ΓΙΑ ΑΝΘΡΩΠΟΥΣ...

amea4Με σκοπό να μπει ένα τέλος στην ταλαιπωρία που υφίστανται άτομα με αναπηρία κατά τις διαδικασίες πιστοποίησης, προκειμένου να λάβουν τα σχετικά επιδόματα, ο βουλευτής Μεσσηνίας Δημήτρης Σαμπαζιώτης κατέθεσε σχετική ερώτηση προς  στον Υπουργό Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας κ. Ιωάννη Βρούτση.
Αναλυτικά το πλήρες κείμενο της ερώτησης έχει ως εξής :
Κύριε Υπουργέ,
Τόσο εγώ όσο και πολλοί άλλοι συνάδελφοι γινόμαστε σχεδόν καθημερινά αποδέκτες καταγγελιών και εκκλήσεων για βοήθεια από άτομα με αναπηρία και συγγενείς τους, οι οποίες αφορούν την απαράδεκτα χρονοβόρα διαδικασία που απαιτείται για τη χορήγηση ή ανανέωση επιδομάτων που δικαιούνται από τα Κέντρα Πιστοποίησης Αναπηρίας (ΚΕΠΑ).
Ο χρόνος που απαιτείται από την έναρξη της διαδικασίας μέχρι τη χορήγηση του όποιου βοηθήματος ξεπερνά το ένα έτος. Μόνο για την κατάθεση της σχετικής αίτησης από το δικαιούχο χρειάζονται τουλάχιστον δύο μήνες. Στη συνέχεια, η ημερομηνία εξέτασης από την υγειονομική επιτροπή ορίζεται έπειτα από αρκετούς μήνες – διάστημα το οποίο επιμηκύνεται εάν πρόκειται για παθήσεις που εμπίπτουν σε κάποιες ειδικότητες με μεγάλο φόρτο, όπως η νευρολογική.
Θα ήθελα δε να επισημάνω ότι, εάν παρέλθουν περισσότεροι από τέσσερις μήνες από τη στιγμή κατάθεσης της αίτησης μέχρι την εξέταση από την Επιτροπή, σε πολλές περιπτώσεις ο δικαιούχος χρειάζεται να προσκομίσει νέο παραπεμπτικό, γνωματεύσεις ή εξετάσεις, διαδικασία η οποία έχει κόστος σε χρόνο και σε χρήμα, τόσο για τον δικαιούχο, όσο και για τα ταμεία.
Βεβαίως, εάν χρειαστεί και δευτεροβάθμια επιτροπή, ο χρόνος αναμονής αυξάνεται και, δυστυχώς, ο Γολγοθάς δεν τελειώνει εκεί. Από τη λήψη της απόφασης, μέχρι τη γνωστοποίησή της στον ενδιαφερόμενο, την κοινοποίησή της στο αντίστοιχο ταμείο και την τελική πληρωμή μεσολαβούν και πάλι αρκετοί μήνες. Τελικά, κατά μέσο όρο, οι δικαιούχοι χρειάζεται να περιμένουν το λιγότερο ένα χρόνο για να λάβουν το όποιο βοήθημα δικαιούνται.
Η κατάσταση γίνεται ακόμα πιο τραγική όταν υπάρχει αίτημα για κατ’ οίκον εξέταση. Δικαιούχοι που δεν μπορούν ή δεν πρέπει να μετακινηθούν, είτε περιμένουν μήνες για την εξέταση, χάνοντας στο μεταξύ όλες τις παροχές που δικαιούνται, είτε αναγκάζονται να μετακινηθούν. Βαριά περιστατικά, με κίνδυνο για τη ζωή τους, με απίστευτα έξοδα και ταλαιπωρίες για τις οικογένειες, αναγκάζονται να παρουσιαστούν αυτοπροσώπως στην επιτροπή.
Δυστυχώς, όλες οι παραπάνω διαδικασίες επαναλαμβάνονται κάθε ένα ή δύο χρόνια ακόμα και για ανθρώπους με μη αναστρέψιμες παθήσεις. Γνωρίζω ότι η κατάρτιση του σχετικού πίνακα έχει ξεκινήσει εδώ και χρόνια, πλην όμως εξακολουθεί να μην έχει θεσμοθετηθεί διαδικασία για την εφάπαξ χορήγηση σε αυτούς τους ανθρώπους όλων των επιδομάτων που δικαιούνται επ’ αόριστον. Οι σημερινές γραφειοκρατικές διαδικασίες σε αυτές τις περιπτώσεις είναι περιττές, και το μόνο που κάνουν είναι να προκαλούν ταλαιπωρία και κόστη στα άτομα με αναπηρία και τις οικογένειές τους.
Θεωρώ ότι για τέτοιες περιπτώσεις που εντάσσονται στον σχετικό πίνακα και για τις οποίες υπάρχουν ήδη γνωματεύσεις ΚΕΠΑ, θα έπρεπε να αρκεί μία αίτηση του δικαιούχου ώστε να λαμβάνει τα βοηθήματα εφ’ όρου ζωής. Σε νέα περιστατικά, η προσκόμιση και εξέταση των σχετικών δικαιολογητικών θα πρέπει να γίνεται εφάπαξ.
Share on Google Plus

About ellinas

This is a short description in the author block about the author. You edit it by entering text in the "Biographical Info" field in the user admin panel.
    Blogger Comment
    Facebook Comment

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου