PYLOS NEWS MESSINIA

Το Ειδικό Αναπτυξιακό θα «ωριμάσει» έργα για το επόμενο «ΕΣΠΑ»

Εργαλείο προετοιμασίας για την ωριμότητα έργων, ώστε με την έναρξη της νέας προγραμματικής περιόδου να μπορούν άμεσα να ενταχθούν σε χρηματοδοτικά προγράμματα, θα αποτελέσει το Ειδικό Αναπτυξιακό Πρόγραμμα Πελοποννήσου, το οποίο έχει εγκριθεί ειδικά για την Περιφέρεια με 120.000.000 ευρώ.
Όπως διευκρίνισε μιλώντας στο «Θάρρος» η θεματική αντιπεροφερειάρχης Ντίνα Νικολάκου, η κατεύθυνση και η στόχευση θα αφορούν στην ανάπτυξη της πόλης – κωμόπολης, δηλαδή στην προοπτική ανάπτυξης πόλεων, εκτός πρωτεύουσας των νομών, με επίκεντρο την άρση των ενδοπεριφερειακών ανισοτήτων.
Ήδη έγινε η πρώτη συνεδρίαση της Επιτροπής Παρακολούθησης του Ειδικού Προγράμματος, με ενεργή τη συμμετοχή των Δήμων. Στο Συντονιστικό Όργανο του Ειδικού Αναπτυξιακού, από πλευράς Μεσσηνίας, συμμετέχει ο δήμαρχος Μεσσήνης, Στάθης Αναστασόπουλος.
 
Στόχοι
Κατά την κα Νικολάκου, στις κατευθυντήριες γραμμές σχεδιασμού και οργάνωσης του νέου προγράμματος δίνεται βαρύτητα στη διαδικασία της bottom up προσέγγισης (από κάτω προς τα πάνω): «Ο σχεδιασμός και ο προγραμματισμός, με τη συμμετοχή των πολιτών και τον κοινωνικό διάλογο, αποτελούν εργαλεία για την ετοιμότητα της παρουσίας μας στο ευρωπαϊκό περιβάλλον, ώστε να εργαστούμε με κοινό στόχο το παρόν και το μέλλον όλων στην Πελοπόννησο.
Το Ειδικό Αναπτυξιακό Πρόγραμμα για την Περιφέρεια Πελοποννήσου, που εγκρίθηκε για χρηματοδότηση από το υπουργείο Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας το 2012, θα παίξει ρόλο μετάβασης από την 4η Προγραμματική Περίοδο στη start up διαδικασία για το σχεδιασμό της επόμενης προγραμματικής περιόδου 2014 – 2020».
Οι γενικοί και ειδικοί στόχοι του προγράμματος και η ανάγκη αποτύπωσης της ωριμότητας και ετοιμότητας υλοποίησης των προτεινόμενων έργων προϋποθέτουν την κατάρτιση σχεδίων δράσης, τα οποία αποτελούν γνώμονα ολοκληρωμένου σχεδιασμού.
Αυτά είναι:
-Σχέδιο δράσης για τις ενέργειες Ολοκλήρωσης του Περιφερειακού Χωροταξικού Σχεδιασμού. (ΓΠΣ, ΣΧΟΟΑΠ κ.λπ.)
-Σχέδιο δράσης για τον προγραμματισμό έργων διαχείρισης των υδατικών πόρων της Περιφέρειας
-Σχέδιο δράσης για το σχεδιασμό έργων και δράσεων για την ολοκληρωμένη αγροτική ανάπτυξη (γεωργία - κτηνοτροφία - αλιεία)
-Ολοκλήρωση   του   περιβαλλοντικού  σχεδιασμού   και  δίκτυο   προστατευόμενων περιοχών Περιφέρειας Πελοποννήσου
-Οδικός χάρτης για την ανάπτυξη των Ανανεώσιμων Πηγών ενέργειας
-Σχέδιο δράσης για την ολοκλήρωση των βασικών υποδομών στην Περιφέρεια Πελοποννήσου.
Ταυτόχρονα, όλα αυτά θα αποτελέσουν εργαλεία δημοσιότητας και διαβούλευσης και θα παρουσιαστούν σε ειδικές συνεδριάσεις - ημερίδες της αρμόδιας Επιτροπής σε όλες τις Περιφερειακές Ενότητες.
Share on Google Plus

About ellinas

This is a short description in the author block about the author. You edit it by entering text in the "Biographical Info" field in the user admin panel.
    Blogger Comment
    Facebook Comment

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου