PYLOS NEWS MESSINIA

Πληρώνουν κουνουπόσημο για να τους… ρουφάνε το αίμα τα κουνούπια!

Επιδρομές κουνουπιών που δεν έχουν προηγούμενο δέχονται τις τελευταίες ημέρες οι κάτοικοι της Γιάλοβας και της Πύλου, όπως καταγγέλλουν στο «Θάρρος», με αποτέλεσμα να μην μπορεί να «σταθεί» άνθρωπος έξω, να ερημώνουν δύο από τις πιο τουριστικές περιοχές της Πυλίας και να φεύγουν οι τουρίστες άρον άρον. Σαν μην έφτανε αυτό, οι κάτοικοι και οι αγρότες των δύο περιοχών καταβάλλουν στο Δήμο… «κουνουπόσημο»!
Το πρόβλημα παραδέχθηκε και ο αντιπεριφερειάρχης Μεσσηνίας, Γιάννης Αργυράκης, πρόεδρος της Αναπτυξιακής Εταιρείας, η οποία και είναι φορέας υλοποίησης του έργου. Ο κ. Αργυράκης σημείωσε ότι έχει παρατηρηθεί έξαρση τις ημέρες αυτές και επισήμανε πως σήμερα θα συνεδριάσει η επιτροπή παρακολούθησης, ώστε άμεσα να ληφθούν μέτρα.
Πρέπει να επισημανθεί ότι το έργο καταπολέμησης των κουνουπιών είναι τριετές, ύψους 830.000 ευρώ, που εφαρμόζεται από πέρυσι και χρηματοδοτείται σε ποσοστό 65% από την Περιφέρεια Πελοποννήσου. Οι Δήμοι συμμετέχουν με το υπόλοιπο ποσοστό.

Τραγική κατάσταση
Αγρότες και καταστηματάρχες που επικοινώνησαν μαζί μας χθες το πρωί περιέγραψαν μια αφόρητη κατάσταση στη Γιάλοβα, με τον κόσμο να μην ξέρει πού να κρυφτεί, όχι μόνο το σούρουπο, αλλά και κατά τη διάρκεια της ημέρας. Ακόμα και οι αγρότες τόνισαν ότι αδυνατούν να δουλέψουν στα χωράφια τους από τις κουνουπο- επιθέσεις.
Με έμφαση παρατήρησαν ότι η κατάσταση διώχνει τους τουρίστες, ενώ οι ίδιοι από το Δήμο Πύλου έχουν αναγκασθεί να πληρώνουν τέλος για την καταπολέμηση των κουνουπιών, η οποία και δεν έχει γίνει και χρηματοδοτείται κυρίως από την Περιφέρεια, που έχει εξασφαλίσει το μεγαλύτερο μέρος της χρηματοδότησης.
Προς επίρρωση όλων αυτών, καταγγελία μάς έκανε για το θέμα και ο δημοτικός σύμβουλος Ηλίας Κανάκης, ο οποίος μίλησε για τραγική κατάσταση, αναφέροντας χαρακτηριστικά ότι το βράδυ της Τετάρτης, από τις 9.00 και μετά, δεν κυκλοφορούσε άνθρωπος στη Γιάλοβα εξαιτίας των κουνουπιών.
Ο ίδιος, μάλιστα, εντόπισε το πρόβλημα στην περιοχή του παλιού Δήμου Πύλου και επικαλέσθηκε πληροφορία κατά την οποία εργαζόμενος σε συνεργείο αναδόχου δέχτηκε επίπληξη επειδή ψέκαζε, καθώς είχε γίνει υπέρβαση της σχετικής διαθέσιμης πίστωσης.

Σύσκεψη στην Πύλο
Καθώς φορέας υλοποίησης του έργου είναι η Αναπτυξιακή Εταιρεία, ο κ. Γιάννης Αργυράκης τόνισε ότι το πρόγραμμα είναι πλέον 3ετές, λήγει το 2015 και από πέρυσι υλοποιείται χωρίς διακοπές. Κατά τον ίδιο, η καταπολέμηση των κουνουπιών είναι μια δύσκολη υπόθεση και όχι πάντα αποτελεσματική, καθώς είναι εύκολο να δημιουργηθούν εστίες από στάσιμα νερά, ακόμα και ύστερα από πότισμα ενός κήπου.
Τόνισε δε, ότι ενώ το προηγούμενο διάστημα είχε ελεγχθεί το ζήτημα στην περιοχή της Γιάλοβας και της Πύλου, τις τελευταίες ημέρες υπάρχει μεγάλη έξαρση.
Υπογράμμισε ακόμη ότι έχει ενεργοποιηθεί όλος ο μηχανισμός του προγράμματος και σήμερα στην περιοχή θα συνεδριάσει η επιτροπή παρακολούθησης, ενώ θα γίνουν έλεγχοι από συνεργεία εντοπισμού των προβληματικών σημείων.
«Θέλουμε να πιστεύουμε ότι θα εντοπισθεί η αιτία του προβλήματος και θα καταπολεμηθεί», κατέληξε ο κ. Αργυράκης. 
Share on Google Plus

About ellinas

This is a short description in the author block about the author. You edit it by entering text in the "Biographical Info" field in the user admin panel.
    Blogger Comment
    Facebook Comment

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου