PYLOS NEWS MESSINIA

Ερώτηση ΣΥΡΙΖΑ για την απαίτηση των ΗΠΑ για κατάργηση δασμών στα αγροτικά προϊόντα

Κα­τα­στρο­φι­κή η α­παί­τη­ση των ΗΠΑ  για κα­τάρ­γη­ση δα­σμών για τα α­γρο­τι­κά προ­ϊ­όν­τα στα  πλαί­σια της «Δι­α­τλαν­τι­κής Εμ­πο­ρι­κής και Ε­πεν­δυ­τι­κής Ε­ται­ρι­κής Σχέ­σης (TTIP)». Το­νί­ζου­ν oι βου­λευ­τές του ΣΥΡΙΖΑ με­τα­ξύ αυ­τών και ο βου­λευ­τής Μεσ­ση­νί­ας Θα­νά­σης Πε­τρά­κος σε ε­ρώ­τη­ση που κα­τέ­θε­σαν στην βου­λή προς τους Υ­πουρ­γούς Α­νά­πτυ­ξης & Αν­τα­γω­νι­στι­κό­τη­τας, Α­γρο­τι­κής Α­νά­πτυ­ξης & Τρο­φί­μων και Ε­ξω­τε­ρι­κών.Συγ­κε­κρι­μέ­να οι βου­λευ­τές του ΣΥΡΙΖΑ στην ε­ρώ­τη­σή τους α­να­φέ­ρουν:
«Με­τά τα αρ­νη­τι­κά α­πο­τε­λέ­σμα­τα που υ­πήρ­ξαν για τα Ελ­λη­νι­κά συμ­φέ­ρον­τα α­πό την συμ­φω­νί­α ε­λευ­θέ­ρου εμ­πο­ρί­ου της Ε.Ε. με τον Κα­να­δά ό­πως π.χ. η πα­ρα­χώ­ρη­ση α­πό την Ελ­λη­νι­κή Κυ­βέρ­νη­ση της α­πο­κλει­στι­κής χρή­σης της ο­νο­μα­σί­ας «Φέ­τα» και «Ε­λι­ές Κα­λα­μά­τας» με­γά­λοι κίν­δυ­νοι δη­μι­ουρ­γούν­ται για τα ελ­λη­νι­κά συμ­φέ­ρον­τα α­πό την ε­πι­κεί­με­νη συμ­φω­νί­α Δι­α­τλαν­τι­κής Εμ­πο­ρι­κής και Ε­πεν­δυ­τι­κής Ε­ται­ρι­κής Σχέ­σης (TTIP) με­τα­ξύ Ε.Ε. και Η.Π.Α.
Η συμ­φω­νί­α προ­βλέ­πε­ται να κα­λύ­ψει δι­ά­φο­ρους το­μείς του εμ­πο­ρί­ου, ό­πω­ς  το εμ­πό­ριο προ­ϊ­όν­των και υ­πη­ρε­σι­ών, τις ε­πεν­δύ­σεις, τις δη­μό­σι­ες συμ­βά­σεις, το τρα­πε­ζι­κό σύ­στη­μα, το Δι­α­δί­κτυ­ο, την προ­στα­σί­α των πνευ­μα­τι­κών δι­και­ω­μά­των,  την ε­πί­λυ­ση εμ­πο­ρι­κών δι­α­φο­ρών. Η συμ­φω­νί­α θα υ­πο­κα­τα­στή­σει την ε­θνι­κή νο­μο­θε­σί­α που ι­σχύ­ει στις δύ­ο πλευ­ρές του Α­τλαν­τι­κού και κά­θε ευ­ρω­πα­ϊ­κό κρά­τος θα υ­πο­χρε­ω­θεί να υι­ο­θε­τή­σει τους κα­νό­νες του ε­λεύ­θε­ρου εμ­πο­ρί­ου και των ε­πεν­δύ­σε­ων που έ­χουν ε­πι­βά­λει οι πο­λυ­ε­θνι­κές.H πλη­ρο­φό­ρη­ση στα ζη­τή­μα­τα της συμ­φω­νί­ας εί­ναι σχε­δόν α­νύ­παρ­κτη, εί­ναι ό­μως γνω­στή η ε­πι­δί­ω­ξη των ΗΠΑ για την κα­τάρ­γη­ση των δα­σμών στο εμ­πό­ριο α­γρο­τι­κών προ­ϊ­όν­των με­τα­ξύ Η.Π.Α. και Ε.Ε. Αυ­τό αν συμ­φω­νη­θεί θα έ­χει πο­λύ αρ­νη­τι­κά α­πο­τε­λέ­σμα­τα για τα ε­θνι­κά α­γρο­τι­κά μας προ­ϊ­όν­τα και ι­δι­αί­τε­ρα για το ε­λαι­ό­λα­δο, κα­θώς οι α­με­ρι­κα­νι­κές ε­ξα­γω­γές ε­λαι­ο­λά­δου στην Ε.Ε. δα­σμο­λο­γούν­ται με 1.680 δο­λά­ρια/τό­νος, ε­νώ οι ευ­ρω­πα­ϊ­κές ε­ξα­γω­γές ε­λαι­ο­λά­δου στις Η.Π.Α. μό­νο με 34 δο­λά­ρια/τό­νος.
Ε­ρω­τών­ται οι αρ­μό­διοι Υ­πουρ­γοί :
Έ­χει ζη­τή­σει η Ελ­λη­νι­κή Κυ­βέρ­νη­ση ως Προ­ε­δρεύ­ου­σα της Ε.Ε. α­να­λυ­τι­κή ε­νη­μέ­ρω­ση α­πό την Ευ­ρω­πα­ϊ­κή Ε­πι­τρο­πή για το α­κρι­βές πε­ρι­ε­χό­με­νο των συ­νο­μι­λι­ών ό­σων α­φο­ρά την α­παί­τη­ση των ΗΠΑ για κα­τάρ­γη­ση των δα­σμών για τα α­γρο­τι­κά προ­ϊ­όν­τα με­τα­ξύ Ε.Ε. και Η.Π.Α.;
2. Σε ποι­ες ε­νέρ­γει­ες έ­χει προ­βεί η Ελ­λη­νι­κή Κυ­βέρ­νη­ση με την ι­δι­ό­τη­τα του Προ­ε­δρεύ­ου­σας χώ­ρας της Ευ­ρω­πα­ϊ­κής Έ­νω­σης προς την Ευ­ρω­πα­ϊ­κή Ε­πι­τρο­πή προ­κει­μέ­νου να προ­στα­τευ­τούν τα α­γρο­τι­κά ελ­λη­νι­κά προ­ϊ­όν­τα και  ι­δι­αί­τε­ρα το  ελ­λη­νι­κό έξ­τρα παρ­θέ­νο ε­λαι­ό­λα­δο α­πό την  ε­πι­κεί­με­νη συμ­φω­νί­α Δι­α­τλαν­τι­κής Εμ­πο­ρι­κής και Ε­πεν­δυ­τι­κής Ε­ται­ρι­κής Σχέ­σης (TTIP) με­τα­ξύ Ε.Ε. και Η.Π.Α. ;»
Share on Google Plus

About ellinas

This is a short description in the author block about the author. You edit it by entering text in the "Biographical Info" field in the user admin panel.
    Blogger Comment
    Facebook Comment

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου