PYLOS NEWS MESSINIA

Δεματοποιητής Πύλου εντός της εβδομάδας

Μέσα στην εβδομάδα αναμένεται να τεθεί σε λειτουργία ο δεματοποιητής που έχει τοποθετηθεί στη θέση «Άγιος Νικόλαος» του Δήμου Πύλου – Νέστορος, σύμφωνα με όσα είπε μιλώντας στο «Θάρρος» ο πρόεδρος του Ενιαίου Συνδέσμου Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων Μεσσηνίας, τέως δήμαρχος Μεσσήνης Κ. Σπυρόπουλος.
Η λειτουργία του δεματοποιητή θα γίνει αμέσως μετά την υπογραφή της σχετικής σύμβασης ανάθεσης με τον ανάδοχο, ο οποίος θα αναλάβει την επί δίμηνο δοκιμαστική λειτουργία του, καθιστώντας έτσι τη συγκεκριμένη μονάδα ως τη δεύτερη που θα λειτουργεί στην Πελοπόννησο μετά από εκείνη στο Κρανίδι.
Στο διαγωνισμό που έγινε από το Σύνδεσμο, κατατέθηκε μόνο μία προσφορά και το αποτέλεσμά του κατακυρώθηκε κατά τη διάρκεια συνεδρίασης της Εκτελεστικής Επιτροπής.
Ωστόσο, αν για τη δοκιμαστική λειτουργία κατατέθηκε μόνο μία προσφορά, είναι άγνωστο τι μέλλει γενέσθαι στο διαγωνισμό για την κανονική λειτουργία, καθώς θα είναι διεθνούς επιπέδου. Υπάρχει, όμως, και το ενδεχόμενο να αναλάβει τη λειτουργία του ο Δήμος Πύλου – Νέστορος μέσω προγραμματικής σύμβασης.
Στο δίμηνο διάστημα της δοκιμαστικής λειτουργίας, ο Σύνδεσμος θα καταβάλλει κάθε προσπάθεια, όπως είπε ο κ. Σπυρόπουλος, προκειμένου να εκδοθεί η άδεια λειτουργίας του δεματοποιητή.
Για το εν λόγω χρονικό διάστημα ο ανάδοχος θα αποζημιωθεί με 73.600 ευρώ μαζί με ΦΠΑ. Στο ίδιο διάστημα, θα πρέπει να έχουν συσκευαστεί περίπου 3.000 δεμάτια, το κόστος συσκευασίας των οποίων ανέρχεται σε 20 ευρώ το καθένα.
Το δε ωράριο λειτουργίας της μονάδας θα εξαρτάται από τις ποσότητες που πρέπει να φέρει σε πέρας.
Δεματοποιητής
Σύμφωνα με τα στοιχεία του έργου, η δυναμικότητα του δεματοποιητή είναι 15.000 τόνοι το χρόνο, ενώ τα παραγόμενα απόβλητα της συγκεκριμένης Δημοτικής Ενότητας υπολογίζονται σε 11.000 τόνους περίπου. Θα καλύπτονται δε οι ανάγκες των 28.156 κατοίκων του Δήμου Πύλου – Νέστορος, ενώ τα δεμάτια θα τοποθετούνται προσωρινά, για άγνωστο ακριβώς χρόνο, στο σημείο όπου έχει εγκατασταθεί ο δεματοποιητής, σε έκταση 45 στρεμμάτων. Να θυμίσουμε ότι η εν λόγω έκταση, που είναι δημόσια, έχει παραχωρηθεί από το 2008 με απόφαση του τότε γ.γ. της Περιφέρειας Πελοποννήσου στο Δήμο Πύλου. Από αυτά τα 45 στρέμματα, τα 7,5 είναι η ρυπασμένη επιφάνεια του σημερινού ΧΑΔΑ.
Στο χώρο, έχει τοποθετηθεί ένα κτήριο στέγασης των ηλεκτρομηχανολογικών εγκαταστάσεων, εμβαδού 240 τ.μ., έχει διαμορφωθεί ο χώρος για την προσωρινή εναπόθεση των δεματίων, υπάρχουν δύο δεξαμενές νερού για την πυρόσβεση και τον καθαρισμό του χώρου, ενώ υπάρχουν επίσης ένα όχημα για τη μεταφορά των δεμάτων και ένα πλυστικό μηχάνημα.
Ο δεματοποιητής είναι από τη Γερμανία, της εταιρείας Avermann GmbH. Συμπιέζει τα δεμάτια με δύναμη 500.000 Ν και «δένει» τα απορρίμματα τέσσερις φορές. Το μέγεθος του δέματος που θα προκύπτει, θα είναι 1,1 μέτρα Χ 0,70 μέτρα (με το μήκος να είναι ρυθμιζόμενο). Ο κύκλος εργασίας διαρκεί 20 δευτερόλεπτα, ενώ το βάρος του κάθε δέματος, που θα εξαρτάται από το μήκος του, υπολογίζεται να κυμαίνεται μεταξύ 350 και 550 κιλών. Η δε απόδοσή του, είναι 7 τόνους την ώρα.
Share on Google Plus

About ellinas

This is a short description in the author block about the author. You edit it by entering text in the "Biographical Info" field in the user admin panel.
    Blogger Comment
    Facebook Comment

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου